sobota 12. května 2012

Ukolébavky

No a když už su dneska rozepsaná, tak ještě jeden. I když tenhle bude zase spíš jůtůbový než textový. Ale namísto obvyklého nesourodého výplachu to dneska bude tématické. Jak říká nadpis, dneska sem postnu pár písniček, které ráda poslouchám před spaním. Tím ovšem neříkám, že jsou jako ukolébavky univerzálně použitelné pro všechny - naopak si myslím, že pro spoustu lidí to nebude to pravé ořechové. Bude to totiž obsahovat různé divné a temné zvuky :-)

Poets Of The Fall - Sleep


No dobře, tak temné zvuky si ještě nechám uležet a začnu s něčím, co by se mohlo líbit asi tak nejvíc lidem. POTF a jejich úžasná uklidňující ukolébavka :-)


Agalloch - Not Unlike The Waves


Přidáme trochu kytar a growlů a máme z toho jednu z nejkrásnějších písniček od Agallochu. Tohle je další skupina, která dokáže velice dobře míchat různé druhy metalu s klasickou hudbou.


Agalloch - Sowilo Rune


A protože jsou na večer fakt ideální, tak ještě jednu s krásným přírodním videem.


Murmuüre - Primo Vere


Tak jo, přichází na řadu divné zvuky. Murmuüre jsem objevila naprostou náhodou kdysi na FB (tuším na Metalopitékovi nebo v nějaké podobné skupině) a důrazně doporučuju poslechnout si celé půlhodinové album (skladby jdou v pořadí Primo Vere - Reincarnate - Torch Bearer - Amethyst - L'Adieu Au Soleil - Disincarnate).


Burzum - Illa Tiðandi


Kdysi jsem do YouTube zkusila zadat "black ambient" a tohle je jedna z písniček, kterou mi to vyhodilo...


Gil-Galad - The Coming Of The Noldor


... a druhá, ještě hezčí, je tahle.


Einar Stray - Teppet Faller


A na konec zase trochu odbočím od metalu, ale aspoň zůstanu na severu, konkrétně v Norsku. Tahle skladba je strašně zajímavá - prvních něco přes sedm minut je taková klidná, nic extra se tam neděje, ale pak to najednou začne ožívat a někdy okolo 8:20 to vybuchne a je z toho nářez přesně pro moje uši!

Hyvää yötä!

Žádné komentáře:

Okomentovat