pátek 10. srpna 2012

Miroslav Žamboch: Poslední bere vše

1. Proč jsem si vybrala tuto knihu?
Protože jsem se rozhodla prozkoumat českou fantasy a poměrně často na mě vyskakovalo jméno Miroslav Žamboch. Po téhle konkrétní knížce jsem sáhla, protože to na rozdíl od ostatních dostupných knížek v knihovně nebyla součást rozsáhlejší série.

2. Definujte knihu až dvěma slovy (přídavným nebo podstatným).
rychlá akce

3. Definujte knihu jedním slovem (slovesem nebo citoslovcem).
čarovat

4. S jakou postavou bych se ztotožnila, kým bych chtěla nebo nechtěla být?
Většina postav má na můj vkus zbytečně moc záporných vlastností, takže nejmíň mě otravoval Koniáš, hlavní hrdina poslední novely.

5. Pozitivum
Všechny tři příběhy mají hodně rychlý spád a spoustu akce, takže člověk při čtení nemá šanci usnout.

6. Negativum
V téhle knížce se mi nelíbilo prostředí, do kterého je zasazená. Ta zkáza a prohnilost na mě působily strašně pochmurně, chtělo by to aspoň občas nějaký závan optimismu. A přestože v zadání jasně stojí najít jenom jedno negativum, nemůžu si pomoct a musím zmínit ještě tohle: proč, proboha, je v té knížce asi milion chyb - překlepů a nesprávných vazeb? To tu knížku nikdo nečetl ještě před vydáním? Redaktora to má, to si toho nevšiml nebo co? Těch chyb bylo tolik, že to hodně kazilo požitek ze čtení.

Hodnocení: **

Pár poznámek:
Knížka obsahuje tři novely: Dlouhý sprint, Poslední bere vše a Pouštní škorpion. První je nejdelší, nejpropracovanější a nejzajímavější, ale epilog bych buď úplně vyškrtla, nebo bych z něho udělala příběh minimálně tak dlouhý jako zbytek novely. Druhá novela mě nebavila, konec byl strašně rychlý a divný, vlastně jsem měla dojem, že sám autor nevěděl, jak to chce ukončit. Třetí novela byla docela fajn a nebylo v ní nic, co by mi nějak nápadně vadilo.
A ještě něco. Na obálce se píše: "Kniha vítěze v soutěži O nejlepší fantasy obsahuje tři novely, navzájem propojené postavou hlavního hrdiny. Ten je okolnostmi přinucen postavit se v boji proti zlu. Stává se tak součástí hry, kde nejvyšší cenou je jeho vlastní život." Jsem jediná, kdo si pod "novelami propojenými postavou hlavního hrdiny" představí tři novely se stejným hrdinou? Když jsem si to přečetla asi popáté, tak mi došlo, co tím autor asi myslel (tři hrdinové v podobné situaci), ale teda zmátlo mě to pořádně.


Žádné komentáře:

Okomentovat